Vitamín C v topických produktoch

liq-1q2020-24

 

Vitamín C, kyselina askorbová, patrí do skupiny vo vode rozpustných vitamínov. Ľudia ho získavajú z potravy, predovšetkým z ovocia a zeleniny. In vivo pôsobí vitamín C ako kofaktor mnohých biosyntetických enzýmov potrebných na syntézu makromolekúl odvodených od aminokyselín, neurotransmiterov a neuropeptidových hormónov a je tiež kofaktorom rôznych hydroxyláz zapojených do regulácie transkripcie génov.

Vitamín C sa prvýkrát chemicky syntetizoval začiatkom tridsiatych rokov a odvtedy vedci porovnávali biologickú dostupnosť syntetického a prírodného vitamínu C pochádzajúceho z potravín. Hoci je syntetický a potravinový vitamín C chemicky identický, ovocie a zelenina sú bohaté na množstvo živín a fytochemikálií, ktoré môžu ovplyvniť jeho biologickú dostupnosť.

liqoil_acerola_ex-1

Vitamín C v kozmetických produktoch pomáha stimulovať a regulovať produkciu kolagénu v ľudskom kožnom tkanive. Spomaľuje tvorbu vrások a pomáha aj pri predčasnom starnutí pokožky. Predchádza alebo minimalizuje oxidáciu lipidov a ďalších foriem bunkových poškodení spôsobených ultrafialovým žiarením. To má za následok predčasné starnutie pokožky. Vitamín C pomáha inhibovať  tvorbu melanínu, ktorý je zodpovedný za sfarbenie kože počas procesu starnutia a  uvoľňovanie histamínu z bunkových membrán. To môže mať za následok alergickú reakciu, najmä medzi jednotlivcami so senzitívnou pokožkou.

Kyselina askorbová je síce ľahko rozpustná vo vode, ale veľmi rýchlo oxiduje vo vodných roztokoch. Preto nemôže byť stabilizovaná v dostatočnej koncentrácii na vode založenom médiu a dosiahnuť postačujúce účinky na zlepšenie vzhľadu pokožky. Na druhej strane je kyselina askorbová v nevodnom prostredí pomerne obmedzená. Na jej stabilizáciu sa používajú napr. organické rozpúšťadlá. Musia sa zvoliť tie, ktoré sú kompatibilné s polárnou fázou, a teda s vodou. V prírodnej kozmetike môže na tento účel poslúžiť napríklad glycerín.

11

Ďalšou možnosťou aplikácie kyseliny askorbovej v topických produktoch je použitie lipozomálneho vitamínu C, ktorý sa získava reakciou askorbátu sodného a fosfolipidov za vzniku zlúčeniny akorbylfosfátu sodného. Takáto zlúčenina má síce veľmi jednoduchý prestup cez fosfolipidovú dvojvrstvu pokožky, avšak takúto zlúčeninu bunka spracúva inak ako samotnú kyselinu askorbovú.

Vhodným prírodným antioxidantom je aj kyselina ferulová, ktorá stabilizuje komplex vitamínov C a E a zvyšuje fotoprotekciu. Inhibícia apoptózy buniek je spojená so zníženou indukciou kaspázy-3 a kaspázy-7. Táto kombinácia čistých prírodných antioxidantov s nízkou molekulovou hmotnosťou poskytuje zmysluplnú synergickú ochranu proti oxidačnému stresu v pokožke.

Ak by ste túžili vyskúšať efekt stabilizovaného prírodného vitamínu C s komplexom prírodných zložiek tropického ovocia aceroly v prírodnom glyceríne a následne umiestneného do synergického komplexu vitamínu E a kyseliny ferulovej ponúkame Vám krém Ferace. Tri kroky stabilizácie prírodného vitamínu C v komplexnom krémovom pôžitku.

 

Majte krásny deň

Ivana